HTML

Távoli világok érméi

Egzotikus, távoli országok különleges, olykor extrém alacsony példányszámban kiadott érméit szeretnénk bemutatni, egyúttal közelebbről is megismerhetjük a kibocsátó országokat, melyek között van földrész méretű, és akkora is, ami alig éri el a Csepel-sziget nagyságát.

Friss topikok

Címkék

Archívum

Érmék a nagyvilágból

2012.04.13. 15:14 Érmevilág.hu

Az érme szerepe a mitológiában és a vallásokban 1. rész

Ha mitológiáról beszélünk, valószínűleg mindenkinek a görög mitológia jut elsőként eszébe, nem is alaptalanul. Ezt tanultuk legtöbbet az iskolában, ez a mitológia áll legközelebb az emberekhez, a civakodó istenekkel, sebezhető emberekkel és a két világ között álló félistenekkel, héroszokkal, akik szerethetőek.

A görög mitológia szereplőit dolgozta fel a legtöbb könyv, TV film és mozi, elég ha csak Héraklészre (Herkules), Akhilleuszra, Prométheuszra gondolunk, valamelyiket biztosan mindenki ismeri.

Talán kevésbé cseng ismerősen Kharón (Charon) neve (Erebosz és Nüx gyermeke), azonban a foglalkozásáról biztosan hallottunk már, ő az Alvilág révésze.

A holt lelkeket ő szállította át a Sztüx* folyón, amiért árat is szabott. A fizetségnek obolosz** (obulus) volt a neve, ami egy (egyes források szerint kettő) érme volt, ezt a halott szemére helyezték, majd elégették a testet.

Az átkelés némely halandónak ingyenes volt, a rábeszélő készségének illetve erejének köszönhetően Thészeusznak és Héraklésznek nem kellett a szolgálatért fizetnie.

 

 

*A mondavilág szerint a Sztüxnek, csodálatos varázsereje volt – halhatatlanságot adott. Akhilleuszt anyja közvetlenül születése után belemártotta a Sztüx vizébe, így próbálva megvédeni a rá váró végzettől. Ez sebezhetetlenné tette a fiút, a sarkát kivéve, amelynél fogva Thetisz a vízbe tartotta. Testének e védtelen pontja az „Achilles-sarok”, a mai modern szóhasználatban is valaminek, vagy valakinek a sebezhető, gyenge pontját jelenti.

**Az obolosz eredetileg egy ógörög súlymérték, mely városállamonként különböző súlyértéket volt. Pénzként ezüst-, bronz- vagy rézérmét jelölt, melyből hat darab ért egy drachmát.

 

 

 Forrás: Wikipedia

www.ermevilag.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ermevilag.blog.hu/api/trackback/id/tr314409669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása